Quantcast
Channel: fanzines.gr
Viewing all 611 articles
Browse latest View live

Timemazine

$
0
0

TimeMachine (Χρονομηχανή):Στην προκειμένη περίπτωση, η μηχανή (την έχουμε ονομάσει Emily) που χρησιμοποιούμε για να ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και να μπορούμε να βιώνουμε «ψυχεδελικές» μουσικές και καταστάσεις. Την «ανάβουμε» συστηματικά τα τελευταία 15 χρόνια, κάθε Παρασκευή βράδυ 9 με 11, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης 91.5 FM. (http://www.drt915.gr)

3 TimeLords: Το πλήρωμα της Emily.

TimeMaZine: Από τη σύντμηση των λέξεων TimeMachine και Fanzine. Φανζινάκι που ευτυχώς ή δυστυχώς σκάει μύτη μία φορά το χρόνο, με – αποκλειστικές τις περισσότερες φορές – συνεντεύξεις «μορφών» της ψυχεδελικής υποκουλτούρας των παρελθόντων ετών. Και με αναφορές σε πιο σύγχρονες ψυχεδελικές μπάντες, και με πολυάριθμες δισκοκριτικές και με το καθιερωμένο σε κάθε τεύχος CD comp με κομμάτια από τις «φιλοξενούμενες» μπάντες κάθε φορά. Από το 6ο τεύχος και μετά, περιλαμβάνει εκτός του CD και 7ιντσο βινυλιάκι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Μιχάλης ( timelord )

Τεύχη

  • TimeMazine #01, Άνοιξη 2006
  • TimeMazine #02, Άνοιξη 2007
  • TimeMazine #03, Άνοιξη 2008
  • TimeMazine #04, Άνοιξη 2009
  • TimeMazine #05, Άνοιξη 2010
  • TimeMazine #06, Άνοιξη 2011
  • TimeMazine #07, Άνοιξη 2012

Το νέο 7ο τεύχος θα το βρείτε  στα δισκάδικα Art Nouveau, στο Action Records, στο Sound Effect και στο Mr Vinylios στο Μοναστηράκι ή ταχυδρομικά από το Μιχάλη.

Timemazine #07 (Άνοιξη 2012)

Εικόνες

Timemazine#1 ( Άνοιξη 2006 ) TimeMazine_02-cover Timemazine_03-cover timemazine_04-cover Timemazine#5 ( Άνοιξη 2010 ) Timemazine #06 (Άνοιξη 2011) Timemazine #07 (Άνοιξη 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.


Dopamine#1

$
0
0

Ντοπαμίνη: Νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την κινητοποίηση και την εγρήγορση του εγκεφάλου. Δρα στα εγκεφαλικά κύτταρα αμέσως μετά την απελευθέρωση της αδρεναλίνης.

Από το editorial του 1ου τεύχους

Graffiti περιοδικό που ασχολείται με την παράνομη δραστηριότητα του train bombing. 80 σελίδες γεμάτες από φωτογραφίες που παρουσιάζουν actions από Ελλάδα, κυρίως σε βαγόνια του ηλεκτρικού και του ΜΕΤΡΟ, αλλά και Ευρώπη.

 

Dopamine #01 (Φθινόπωρο 2011)

Στοιχεία έκδοσης

Dopamine – The Firm #1 / Χειμώνας 2012 / 80 σελίδες / Α4 / Τυπογραφείο /? αντίτυπα.

Διανομή

Αναζητήστε το στο Ναυτίλο στα Εξάρχεια και σε εξειδικευμένα μαγαζιά με σπρέυ.

 Σχετικοί σύνδεσμοι

Εικόνες

Dopamine #01 (Φθινόπωρο 2011) Dopamine release party (27/01/12)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Η βιβλιοθήκη Le Kiosk στην Τουλούζη

$
0
0

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά από το Καπιτώλιο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο της Τουλούζης, σε μια σοφίτα της οδού  3, rue Escoussières Arnaud-Bernard βρίσκεται το Le Kiosk –  μια βιβλιοθήκη που μεταξύ άλλων κουβαλά στα ράφια της πολλές ανεξάρτητες εκδόσεις και φανζίνς. Το Le Kiosk, εκτός από σημείο συνάντησης, λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη αλλά και ως σημείο διανομής εντύπων. Φυσικά, όλα τα έντυπα πωλούνται στην τιμή που ορίζουν οι δημιουργοί τους, ενώ αρκετά από αυτά διανέμονται δωρεάν.

 

Ήταν πολύ ευχάριστο να βλέπω πως όσοι ερχόταν στο Le Kiosk έφερναν, πέρα από την καλή διάθεση, και από ένα μπουκάλι κρασί ο καθένας. Απ’ όσα μου δίδαξε η θητεία μου στα ελληνικά νησιά, το κρασί κάνει πολύ όμορφες και ζεστές τις χειμωνιάτικες νύχτες, πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι στη Γαλλία! Μπορεί να μην κατάφερα να συνεννοηθώ τόσο αποτελεσματικά, μιας και οι Γάλλοι δε φημίζονται για τα αγγλικά τους και το Le Kiosk δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τουλάχιστον πέρασα ένα πολύ συμπαθητικό απόγευμα χαζεύοντας zines και ακούγοντας ρεμπέτικα, ska και rockabilly!

Κλείνοντας, να γράψω πως μέσα σε ένα σωρό από έντυπα ξετρύπωσα ένα γαλλικό φανζίν (γραμμένο στα αγγλικά) για  το οποίο είχα γράψει πριν χρόνια ένα κείμενο! Οι εκπλήξεις κρύβονται εκεί που δεν το περιμένεις. Bonne année!

If I Die Tonight

$
0
0

Κολάζ και σκέψεις σε φόντο από γραφίτη.

Τεύχη

  • If I Die Tonight #0, Ιούλιος 2012
  • If I Die Tonight #1, Οκτώβριος 2012

Σχετικοί σύνδεσμοι

Εικόνες

If I Die Tonight #0 (Ιούλ. 2012) If I Die Tonight #1 (Οκτ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Lost in Tyme #6

$
0
0

Νέο τεύχος lost in tyme με ενημερώσεις από την ολοζώντανη σύγχρονη garage σκηνή αλλά και άρθρα και συνεντεύξεις από μπάντες των 60′s και των 80′s. Περιέχει, επίσης, αρκετές παρουσιάσεις δίσκων και φανζίν όπως και τo καθιερωμένo cd με 29 τραγούδια, αρκετά εκ των οποίων ακυκλοφόρητα.

Ξεχώρισα τις συνεντεύξεις των 7 νέων,ελληνικών garage band (the dark rags, the snails, the lizardz, the sidewalkers, the basements,the mongrelettes, the social end products). Οι απαντήσεις τους δείχνουν ότι υπάρχει στη χώρα μας μία μικρή σε αριθμό αλλά ενεργή και παθιασμένη σκηνή!

 

Lost in tyme#06 ( Άνοιξη 2012 )

 

Στοιχεία έκδοσης

Lost in Tyme #6/ Μάιος(?) 2012/ 70 σελίδες/ Α4 / Τυπογραφείο/ ? αντίτυπα

Διανομή

Στα δισκοπωλεία Rhythm records, Fuzz Overdose records και στο Solaris.

Mountza #5

$
0
0

Καινούρια mountza που συνεχίζει να κινείται στα γνωστά υψηλά στάνταρ της… Η βιωματική γραφή των αρθρογράφων σε συνδυασμό με τις περισσότερες συνεντεύξεις που έχουν όντως κάτι να πουν με οδήγησαν να τη διαβάσω μονοκοπανιά!

Τα άρθρα του Σκαφίδα ξεχωρίζουν για το  μπόλικο χιούμορ τους. Η εξιστόρηση της γαμήλιας περιπέτειας του είναι φοβερή ενώ το άρθρο για το US Metal, που προσπαθεί να πείσει τους πάνκηδες να ακούσουν και λίγο αμερικάνικο metal, τελειώνει με αναφορά στην ταινία Ας περιμένουν οι γυναίκες!! Επίσης, ο Αλέξανδρος, που εξέδιδε το Παπάρι, μας παρακινεί σωστά, μέσω της νέας του στήλης, να ξεπεράσουμε τις εμμονές με τα 80′s ( επανεμφανίσεις και επανακυκλοφορίες παλιών συγκροτημάτων) και να στηρίξουμε τη σύγχρονη δημιουργική σκηνή..Ακόμη, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το screamo, ένα σχετικά άγνωστο παρακλάδι του hardcore,  και παρουσίαση της εγχώριας πανκ δισκογραφίας ..

Mountza #5 (Όκτ. 2012)

Από τις συνεντεύξεις των συγκροτημάτων, ξεχώρισα αυτή του Λούη, τραγουδιστή των θρυλικών Stress, των Frantic V, που συμπληρώνουν φέτος 19 χρόνια ζωής, και των Avon ladies, πολιτικοποιημένης πανκ μπάντας από την Αριζόνα. Πέρα από μπάντες, όμως, τα παιδιά παίρνουν συνεντεύξεις από τους ιδιοκτήτες των πολύ γνωστών ανεξάρτητων label La vida es un mus και Feral Ward και από τον Ισπανό γραφίστα Guillem Cortes, που μάλιστα έχει σχεδιάσει και το εξώφυλλο αυτής της μούντζας.

Στοιχεία έκδοσης

Mountza #5 / Οκτώβριος 2012 / 176 σελίδες / μέγεθος Α4 / Τυπογραφείο / ? αντίτυπα.

Διανομή

Παντού.

Παραλειπόμενα

Στις 03.11.2012 εδιοργανώθη και πάρτυ υποδοχής!

Curvagreek#1

$
0
0

Curva ονομάζουν οι Ιταλοί Ultras το πέταλο του γηπέδου από το οποίο παρακολουθούν τον αγώνα.

Μετά το Ultra Support και το Eternal Fans, που δεν υπάρχουν πια,έρχεται να προστεθεί στο ενεργό RFU zine ένα νέο οπαδικό φανζίν, το Curvagreek. Είναι η έντυπη προσπάθεια των παιδιών που διαχειρίζονται το curvagreek.com.

Στο πρώτο τεύχος θα βρείτε συνέντευξη των Πανθήρων, των οργανωμένων οπαδών δηλαδή του Πανιωνίου, αφιερώματα στους οπαδούς της Ξάνθης, του Ηλυσιακού και της Νάπολι, φωτογραφίες από ελληνικές και ξένες κερκίδες αλλά και σπαρταριστές στιγμές από οπαδικές εκδρομές. Ελπίζουμε η υπόσχεση των εκδοτών στο editorial για τακτική κυκλοφορία να γίνει πραγματικότητα!

Curvagreek#1 ( Δεκέμβριος 2012 )

Στοιχεία έκδοσης

Curvagreek#1/ Νοέμβριος 2012/ 80 σελίδες/ Τυπογραφείο ( illustration σελίδες )/ 1000 αντίτυπα

Διανομή

Θα τα βρείτε όλα στο forum.

Αυτόνομη ζώνη

$
0
0

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, Άγγλοι οπαδοί ξεκίνησαν να εκδίδουν fanzines, στα οποία εξέφραζαν τις απόψεις τους σχετικά με τα τεκταινόμενα της ομάδας και της εξέδρας τους. Τη δεκαετία του ’80, τα φανζίν γνώρισαν μεγάλη άνθηση και έτσι κάθε σύνδεσμος  ή οπαδικό γκρουπ εξέδιδε και από ένα.

Αυτήν την παράδοση ακολουθεί και η Αυτόνομη Ζώνη, μια συλλογικότητα οπαδών του Παναιτωλικού που εναντιώνεται στο ρατσισμό, την καταστολή και την εμπορευματοποίηση του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Το έντυπο αποτελεί το μέσον για να αναφερθούν σε ζητήματα που αφορούν την ομάδα τους, τις σχέσεις τους με τη διοίκηση και τους άλλους οπαδούς,τις εκδρομές και την οργάνωση της εξέδρας, τη θέση της πολιτικής στον αθλητισμό.

Πέρα από τα καθαρά γηπεδικά, όμως, σε κάθε τεύχος υπάρχουν άρθρα για τη μουσική και τον κινηματογράφο. Στο τελευταίο 8ο τεύχος, η dub και hip-hop σκηνή έχουν την τιμητική τους, ενώ στα κινηματογραφικά θα βρείτε μια κριτική της ιταλικής ταινίας A.C.A.B.

Διανομή

Στην κατάληψη Αpertus, στη Ραδιουργία, στους συνδέσμους του Παναιτωλικού, με ταχυδρομικές αποστολές, χέρι με χέρι  και, φυσικά, στο γήπεδο του Παναιτωλικού.

Ραδιόφωνο

Η ραδιοφωνική εκπομπή των παιδιών στο Ραδιουργία 88 fm.

 

*Κάποια από τα παιδιά που εκδίδουν το έντυπο συμμετείχαν και στο μουσικό φανζίν High Frequencies.

** Εδώ, ένα ενδιαφέρον άρθρο από το πρώτο τεύχος σχετικά με τα έντυπα δρόμου του Αγρινίου.

Εικόνες

αυτόνομη ζώνη_08-cover αυτόνομη ζώνη_07-cover αυτόνομη ζώνη_06-cover αυτονομη ζωνη_05-cover αυτόνομη ζώνη_04-cover αυτόνομη ζώνη_03-cover αυτονομη ζωνη_02-cover αυτόνομη-ζώνη_01-cover

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.


Zines και ιστοσελίδες στη δεκαετία του ’00

$
0
0

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην Παρακμή, μιας και ήταν η πρώτη εγχώρια ιστοσελίδα που ασχολήθηκε με τις φανζίν εκδόσεις (το άρθρο εδώ). Μέχρι την εμφάνιση του fanzines.gr στις αρχές του 2010, υπήρξαν αρκετές ιστοσελίδες που παρακολούθησαν τον χώρο.

xpresswaytoyr_skull

Σελίδα της Χριστίνας (Shitfun) που περιείχε κείμενα “με ανατρεπτικές ιδέες και υλικό ανεξάρτητης δημιουργίας”. Ένα σημαντικό μέρος ήταν αναδημοσιεύσεις από έντυπα όπως αυτά των εκδόσεων Suckerpunch, η Tερηδόνα και η Ψησταριά. Ξεκίνησε την Άνοιξη του 2000 και έκλεισε τον κύκλο της στα τέλη του 2007. (link)

tranzistor.gr

Στα μέσα του ’00, ο Θοδωρής Κ. (Garden in Black) παρουσίαζε τις νέες κυκλοφορίες εντύπων στη στήλη της ελληνικής σκηνής του tranzistor. Δυστυχώς η ιστοσελίδα δεν είναι πλέον on-line και δεν διασώζεται κάτι.

Lollidope.gr

Βραχύβια  ιστοσελίδα  -αν και το ξεκίνημα της ήταν πολύ δυναμικό- για την ελληνική σκηνή κόμικς, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2006. Με πολύ όμορφο στήσιμο και με ξεχωριστή στήλη για τα fanzines, πολλά από αυτά μάλιστα και σε ηλεκτρονική μορφή.

Istros

Ο Ίστρος είναι ένα “δικτυακό στέκι για την τέχνη” με αρκετή ποίηση, μουσική, λογοτεχνία. Υπάρχει μία μικρή στήλη που παρουσιάζει φανζίν και περιοδικές εκδόσεις. Αξίζει αναφοράς κυρίως για τα σουρεάλ άρθρα και κείμενα του Αχινού. (link)

Comicart

Ένας από τους πολύ ενεργούς φανζινάδες των αρχών του ’00, ο Κων (Ιστορίες Ατέλειωτης ΜαταιοδοξίαςSubart), είχε συνεισφέρει στο comicart ένα οδηγό για τις φανζίν εκδόσεις. Ουσιαστικά, επρόκειτο για κείμενο που βασιζόταν στην  ομιλία του Κων στην πρώτη επιστημονική διημερίδα για τα comics, η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιου Αιγαίου (Μυτιλήνη, 10 και 11 Μαΐου 2003).
Το άρθρο για τον όρο φανζίν στην ελληνική βικιπαίδεια έχει πατήσει στο εν λόγω κείμενο, ένα κείμενο το οποίο ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα ανασκαφεί στην πρωταρχική του μορφή.

Έντυπα δρόμου

Το blog λειτούργησε από τον γράφοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2007 φιλοδοξώντας να καταγράφει τα καινούρια φανζίν (μουσικά, κινηματογραφικά, κόμιξ, λογοτεχνικά) που θα κυκλοφορούσαν. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ένα blog που παρουσίαζε τα εγχώρια αναρχικά και αντιεξουσιαστικά έντυπα (antiexousia.blogspot.com ). Δυστυχώς, διέκοψαν και τα δύο τη λειτουργία τους πολύ γρήγορα. (link)

Alternative Factor

Μια ιστοσελίδα φτιαγμένη με μεράκι από και για όσους ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία. Σε μια ξεχωριστή στήλη παρουσιάζονται τα φανζίν που ασχολούνταν με τη λογοτεχνία του φανταστικού και εκδόθηκαν στη χώρα μας από το 1989 μέχρι το 2000. Επίσης, στη βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να βρει αναδημοσιευμένα  sci-fi διηγήματα που φιλοξενήθηκαν σε έντυπα όπως το Non Art Fart. (link)

Words and stuff

Στο Words and Stuff ο doesitmatter έγραφε reviews για zines  από την Ελλάδα  και το εξωτερικό. Παράλληλα με τη διαδικτυακή παρουσία, υπήρξε και μια έντυπη με την κυκλοφορία του  ομώνυμου newsletter.

+++

Πέρα από τις προαναφερθείσες ιστοσελίδες, υπήρχε φυσικά και η πρωτόλεια ιστοσελίδα του fanzinesnet, ενώ συζητήσεις για φανζίνς έχουν φιλοξενηθεί  σε αρκετά forums, όπως σε αυτό του punk.gr.

Αστυδρόμος #8, Σύμπτωση

$
0
0

Όταν είδαμε τελευταία φορά τον Αστυδρόμο, χρειαζόταν ένα καλό ξεδίπλωμα για να διαβαστεί. Τέσσερα τεύχη μετά, οι σελίδες -όπως και συμμετέχοντες- έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι “εικαστικές προεκτάσεις” συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

Το θέμα του τεύχους (σύμπτωση) επιλέχθηκε μέσω δημοψηφίσματος. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από το 5ο (;) τεύχος.

Αστυδρόμος #08, Σύμπτωση

Στοιχεία έκδοσης

Αστυδρόμος #8, Σύμπτωση / Ιανουάριος 2013 / 32 σελίδες / μέγεθος ? / Τυπογραφείο / 2000 αντίτυπα.

Διανομή

Εκτεταμένη. Ενημερωθείτε από εδώ.

Subtales #3

$
0
0

Όσον αφορά την ανάγνωση μιας ιστορίας, το χαρτί προσδίδει μια τελείως ιδιαίτερη αίσθηση. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την έκδοση του Subtales.

Η 3η παρουσία του εντύπου σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αρκετά ευχάριστη. Αν θα ήθελα κάτι παραπάνω από το SubTales, αυτό θα ήταν σίγουρα το να αναδείξει ακόμη περισσότερο το μέσο από το οποίο μεταδίδεται.

Στοιχεία έκδοσης

Subtales #2 / Δεκέμβριος 2012 / ? σελίδες / Α5 / Ψηφιακή εκτύπωση (?) / ? αντίτυπα.

Διανομή

Κυρίως μέσω ταχυδρομείου. Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

The Forever Games

$
0
0

 Το “Forever Game” βγήκε για τις ανάγκες της έκθεσης κόμικς “Η Εννάτη” στα πλαίσια της φοιτητικής εβδομάδας του ΑΠΘ με τις ευλογίες της ομάδας inkorrekt το 2009. Την επόμενη χρονιά και για τον ίδιο λόγο ακολούθησε το 2ο μέρος. Δεν το είχα τότε σκοπό αλλά αυτή η μικρή ιστορία άρχισε να εξαπλώνεται και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να το κάνει.

Αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που το 1ο και 2ο μέρος του Forever Games τυπώνονται σε μορφή fanzines. Το τελικό FG θα δει το φως κάπου στο απώτερο μέλλον αρκετά μεγαλύτερο σε έκταση και με αρκετές αλλαγές στα πρώτα 2 κεφάλαια.

Από της εισαγωγή του κόμικ

Εικόνες

The_Forever_Games-cover

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Ασημί 925

$
0
0

Το 1998 γίνεται το πρώτο μεγάλο ”μπαμ” στη graffiti σκηνή της Ελλάδας και δημιουργούνται πολλά crew που αρχίζουν και βάφουν συστηματικά τους τοίχους και τα τρένα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σε μια επαρχιακή πόλη, την Καβάλα, το 1999, κάποιοι writers επιλέγουν να εκδώσουν ένα ασπρόμαυρο φανζίν σε φωτοτυπίες επιδιώκοντας από τη μια να παρουσιάσουν τη δυναμική της graffiti σκηνής, κυρίως της Β.Ελλάδας, και από την άλλη να επικοινωνήσουν με τους writers των υπόλοιπων απομονωμένων πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης .

Στην πρώτη του φάση, κυκλοφόρησε 5 τεύχη με το τελευταίο να είναι έγχρωμο.

Μετά από 12 χρόνια, η ιδέα επανέρχεται και ετοιμάζεται το έκτο τεύχος…

Διαβάστε εδώ το πρώτο τεύχος υπό τους ήχους των TXC.

Εικόνες

ασημι 925_1 ασημι 925_2 ασημι 925_3 ασημι 925_4 ασημι 925_5

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Ανασκόπηση του ΔύοΧιλιάδεςΔώδεκα

$
0
0

Όπως και πέρυσι, επιχειρούμε ένα φλας μπακ στη χρονιά που πέρασε…

Κυκλοφορίες του 2012 (χρονολογικά, ανά μήνα)

Παρακάτω καταγράφονται όσες ανεξάρτητες εκδόσεις που είτε πέσανε στα χέρια μας είτε κάπου διαβάσαμε γι’ αυτές. Οι ημερομηνίες πιθανόν να έχουν κάποια απόκλιση από την πραγματικότητα (±1 μήνας), ενώ σίγουρα υπάρχουν έντυπα που δεν έχουν καταγραφεί. Για το λόγο αυτό, πιθανόν θα υπάρξουν μελλοντικές προσθήκες. Μέσα στις αγκύλες αναγράφεται -ίσως ατυχώς μερικές φορές- το είδος του κάθε εντύπου. Σε σχέση με την περσινή ανασκόπηση υπάρχουν κάποιες αλλαγές.

Κατ’ αρχήν, δεν συμπεριλαμβάνονται δισέλιδες και τετρασέλιδες εκδόσεις (με μόνη εξαίρεση τα mini-zines). Αυτό γίνεται περισσότερο επειδή κυκλοφορίες στυλ φυλλαδίου είναι “άδικο” να στέκονται δίπλα σε ολοκληρωμένα έντυπα. Επειδή όμως τέτοιες εκδόσεις είναι μέρος της diy έντυπης έκφρασης, θα δημιουργηθεί εν καιρώ μια συνολική καταγραφή τους. Κατά δεύτερον, οι  αυτοτελείς εκδόσεις έχουν σηματοδοτηθεί με *.

Ιανουάριος

Φεβρουάριος

Μάρτιος

 Απρίλιος

Μάιος

Ιούνιος

Ιούλιος

Αύγουστος

Σεπτέμβριος

Οκτώβριος

Νοέμβριος

Δεκέμβριος

Τέλος, χωρίς εξακριβωμένη ημερομηνία είναι το Mufatex #0 [αστική ποίηση], το οποίο κυκλοφόρησε κάπου πριν/στο Καλοκαίρι του 2012 και το Ταξίδι στο Χωροχρόνο #10 [ποίηση].

Εκδηλώσεις

Η χρονιά ξεκίνησε ευχάριστα με το Chimeres festival 2012 στον Βοτανικό (Πετρούπολη, 14/1). Το Comicdom Con Athens (Αθήνα, 30/3-1/4), η μεγαλύτερη κόμικ  συνάντηση εντός συνόρων, διέθεσε για ακόμη μια χρονιά χώρο για τις ανεξάρτητες εκδόσεις του χώρου. Τέλος, στα πλαίσια της έκθεσης Αντι-κουλτούρα διοργανώθηκαν δύο παζάρια με φανζίνς (CAMP!, 11 και 18/11), τα οποία ήταν περισσότερο μια ευκαιρία για να βρεθούν από κοντά δημιουργοί φανζίν.

Το 2012 αρκετά έντυπα αποφάσισαν να γιορτάσουν την κυκλοφορία των νέων τευχών τους. Ανάμεσα τους Το Μουνί μου Μέσα (vm, 14/6), η Mountza (3/11) και οι Chimeres (πολυχώρος Λάσπη, 2/11).

Γεγονότα

Το Δεκέμβρη του 2012 εκκενώθηκε η κατάληψη Villa Amalias. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί ορόσημο για το diy εν Ελλάδι, κάτι που περικλείει και τα zines. Στη V.A. έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες και πάρτυ εντύπων, ενώ ήταν σημείο διανομής ακόμη περισσότερων.

Με μια πιο διεισδυτική ματιά…

Οι ερασιτέχνες εκδότες κόμικς είχαν πιο έντονη παρουσία από κάθε άλλη φορά. Η διεύρυνση του κοινού των κόμικς την τελευταία δεκαετία έχει συμβάλει και στην αύξηση των δημιουργών, οι οποίοι μέσω των αυτοεκδόσεων προσπαθούν να κάνουν ένα πρώτο βήμα. “Πιστεύω ότι κάθε δημιουργός comics θα πρέπει να περάσει από την αυτοέκδοση ή από τη φάση του fanzine, γιατί έχει πολλά να κερδίσει – πολλές εμπειρίες. Από το να τρέχει στα φεστιβάλ, να μοιράζει το comic του και γενικά να παλεύει από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι να το δώσει στον αναγνώστη”, (Tasmar, Comicdom.con, Interview Corner #62, 04/10/2011).

Στο CC2012 οι συμμετοχές ερασιτεχνών εκδοτών ήταν περισσότερες από ποτέ· σχεδόν 30 έντυπα, αρκετά από τα οποία ήταν συλλογικά. Το γεγονός ότι η έκδοση πολλών κόμικ πραγματοποιείται με γνώμονα τη συγκεκριμένη εκδήλωση, και ειδικά όταν η διαδικασία της διανομής ορισμένων εξ’ αυτών εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στο τριήμερο που διαρκεί το CC, δείχνει πως κάποιοι ερασιτέχνες κομίστες αυτοεκδίδουν τη δουλειά έχοντας κυρίως επαγγελματικές βλέψεις.

Στα πλαίσια των εκθέσεων Το Αθηναϊκό Underground και Αντικουλτούρα, εκδόθηκαν τα ομώνυμα βιβλία/κατάλογοι. Στο Αθηναϊκό underground περιέχεται μια εμπεριστατωμένη καταγραφή του εγχώριου υπόγειου τύπου (1964-1983), ενώ στην Αντικουλτούρα υπάρχουν αρκετές αναφορές στο φαινόμενο των φανζίνς.

Το θετικότερο της χρονιάς; Για μένα σίγουρα το γεγονός πως συνεχίζουν να εκδίδονται νέα fanzines. Αναζητήστε τα.

Core Alley

$
0
0

Χιουμοριστική, σουρεάλ, ποστ-αποκαλυπτικ, γκόουστ-στόρυ / σπλατεριά μέιντ ιν Γκρις ρε! Είχα καιρό να διαβάσω ΚΜ. Μόνο κάτι τέτοια θα ‘μας’ σώσουν. Λονγκ Λιβ ΚΜ!

Σχετικοί σύνδεσμοι

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.


Cement Bench Stories

$
0
0

Ιστορίες από (και προς) ένα τσιμεντένιο παγκάκι (δίπλα σ’ ένα μίνι-μάρκετ). Φάκιν Τζίνιους!

Σχετικοί σύνδεσμοι

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Chimeres #25

$
0
0

Όποτε παίρνω το μετρό για το κέντρο φροντίζω να έχω μαζί μου κάποιο zine για διάβασμα για τα 20-25 λεπτά που είναι η διαδρομή. Μια από τις ελάχιστες φορές που άφησα κάτι στη μέση -λόγω όγκου φυσικά- ήταν την προηγούμενη βδομάδα με το 25ο τεύχος του Chimeres.

Chimeres #25 (27.01.2013)

Για το τεύχος αυτό τα χιμαιρόπαιδα επέλεξαν να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα: τα τρελά παιχνίδια του μυαλού. Οι συμμετοχές -μιας και προηγήθηκε μια ανάλογη πρόσκληση- ήταν πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πιο πολυσέλιδο, μέχρι στιγμής, τεύχος.

Από όσα κείμενα διάβασα θα ξεχώριζα το spider girl, τόσο για την όμορφη και απλή ιστορία όσο και για το εικαστικό κομμάτι. Το zine ούτως ή άλλως έχει μια ιδιαίτερα μοναδική αισθητική. Και για να δικαιολογήσω το “απ’ όσα”, θα πρέπει να πω πως προσπέρασα με βαριά καρδιά τα άρθρα για τη Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης  και το Meet John Doe, μιας και θέλω πρώτα να δω τις ταινίες.

Στοιχεία έκδοσης

Chimeres #25, Koo Koo / 27 Ιανουαρίου 2013 / 68 σελίδες / Α5 / οφ-σετ / 1000 αντίτυπα.

Διανομή

Από τη Φλώρινα και τα Κύθηρα  μέχρι τη Λευκωσία! Όλα τα σημεία απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτινο αντίτυπο είναι αναρτημένα εδώ. Για on-line ανάγνωση, ακριβώς από κάτω.

Επιπλέον…

το επόμενο τεύχος του fanzine χίμαιρες είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε αντιφασιστικά/αντιρατσιστικά μηνύματα. Στείλε κι εσύ τη συμμετοχή σου έως την 1η Μαϊου στο mail [παπάκι] chimeres.gr ή περιοδικό χίμαιρες, τ.θ. 42080, τκ 12101.

Zero Geographic #10

$
0
0

Μόλις πριν λίγες μέρες στάλθηκε στην ηλεκτρονική θυρίδα μας το 10ο και πιο πρόσφατο τεύχος του Zero Geographic. Στις σελίδες του υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο  για τον τρόμο και πως αυτός χρησιμοποιείται από τις διάφορες μορφές εξουσίας ως εργαλείο ελέγχου και επιβολής. Ο τρόμος εξετάζεται τόσο από ιστορική όσο και από κοινωνική πλευρά, ενώ παρουσιάζονται και οι προεκτάσεις του στην τέχνη, και ειδικότερα στον κινηματογράφο. Επίσης, υπάρχουν άρθρα σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, τον Χρόνη Μίσσιο κ.α.

Zero Geographic #10 (Φεβ. 2013)

 

Διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα τόσο έντυπα, όσο και ηλεκτρονικά (από εδώ κατεβάζεται το pdf).

Στοιχεία έκδοσης

Zero Geographic #10 / Φεβρουάριος 2013 / 24 σελίδες / Α5 / Ψηφιακή εκτύπωση / ? αντίτυπα.

Διανομή

Χέρι με χέρι.

Το Ξύδι #3

$
0
0

Ακολουθώντας τις εποχές του χρόνου, το 3ο τεύχος από Το Ξύδι έρχεται με βροχερή και αρκετά ποιητική διάθεση. Το εξώφυλλο είναι από τα ομορφότερα που έχω δει τελευταία.

Το Ξύδι #03 (Φθινόπωρο 2012)

Στοιχεία έκδοσης

Το Ξύδι #3 / Φθινόπωρο 2012 / 32 σελίδες σε χαρτί kraft / Α5 / οφ-σετ(?) / 1000 αντίτυπα.

Διανομή

Το Ξύδι κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους της Αθήνας και σε πολλά μικρά καφέ και χώρους, διάσπαρτους σ’ όλη την Ελλάδα. Ενημερωθείτε από το blog του zine, εδώ. Για on-line ανάγνωση, ακριβώς από κάτω.

τουίν πίκσ

$
0
0

Η ζωή είναι γεμάτη από τυχαία γεγονότα. Πόσο θα κρατήσει ένα τσιγάρο, σε πόση ώρα θα περάσει το επόμενο λεωφορείο, αν και που θα βλαστήσει αυτό το τσούρμο από “κλέφτες” που παρασέρνει ο άνεμος. Το τουίν πίκσ είναι το σταυροδρόμι που το τυχαίο συναντά την τέχνη. Ουσιαστικά, αναπαράγει στις σελίδες του ντανταϊστικές και σουρεαλιστικές τεχνικές αυθόρμητης και αναπάντεχης δημιουργίας.

Το τουίν πίκσ είναι ένας κοινός ά-τοπος,ένα πεδίο τυχαίας συνεύρεσης και αυτοαναφορικού πειραματισμού, μια λειτουργιά που δυσλειτουργεί, μια αχρείαστη δραστηριότητα, μια σοφή ανοησία, μια λασκαρισμένη βίδα στη ψυχή της κυβερνομηχανής.
Κυρίως συμβαίνει
από δυο άτομα,
> 23skidoo + modular < αλλά συχνά συμβαίνει και με φιλές/φίλους >potasa>chernobill
>xameno>misero
>simetra>patron
τις/τους οποίες/οποίους και ευχαριστούμε/ευχαριστούμε πολύ/πολύ/πολύ.
Το παρόν είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα και σκοπεύουμε να το κρατήσουμε ως τέτοιο και στο μέλλον.
Οποιαδήποτε χρήση μέρους ή όλου του υλικού αν είναι απλώς άστοχη μας γοητεύει, αν είναι στοχευμένη με σκοπό να συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο στο ανταγωνιστικό κίνημα μας ευχαριστεί αφάνταστα και αν σκοπεύει στη παραγωγή κέρδους ή στην εξυπηρέτηση σκοπών που βάλουν το κίνημα, μας εξοργίζει και θα συναντήσει τις καταστροφικές μας διαθέσεις.

Από το εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τεύχους

Το πρώτο τεύχος μοιάζει να’ ναι εντελώς πειραματικό, κάτι που δηλώνεται εξ’ άλλου και με την “αρίθμηση”. Η όλη εμφάνιση, καθώς και το εικαστικό μέρος της προσπάθειας είναι πολύ εντυπωσιακά, κάτι που όμως έρχεται σε μια σχετική αντιδιαστολή με  το περιεχόμενο.

Στοιχεία έκδοσης

τουίν πίκσ #πιλοτικό / Άνοιξη (Μάιος;) 2012 / 68 σελίδες / Περίπου Α4 / οφ-σετ(;) / ? αντίτυπα.

Διανομή

Εδώ.

Εικόνες

τουίν πίκσ #πιλοτικό (Άνοιξη 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Viewing all 611 articles
Browse latest View live