Quantcast
Channel: fanzines.gr
Viewing all 611 articles
Browse latest View live

Ιστορίες της Τσέπης δύο

$
0
0

Η πρώτη συνέχεια των Ιστοριών της Τσέπης δημιουργήθηκε στο άψε σβήσε, σ’ ένα μόλις απόγευμα, εν όψη του Comicdom Con. Οι καταστάσεις που περιγράφει είναι πέρα ως πέρα αληθινές!

Στο δίπλωμα των τευχών συνέβαλαν οι Νίκος, Σοφία, Παύλος και Γιώργος, ενώ την τελευταία -χρωματική- πινελιά έβαλε η Σοφία. ;)

Στοιχεία έκδοσης

Ιστορίες της Τσέπης δύο / Μάρτιος 2012 / 8 σελίδες / 105mm x 74mm (το μισό του Α6) / Ψηφιακή εκτύπωση / 90κάτι (για αρχή) αντίτυπα

Διανομή

Αν δε σας φτάνει η ηλεκτρονική μορφή που παρατίθεται παραπάνω, μου στέλνετε μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας.

 

Ιστορίες της Τσέπης #02 (Μάρ. 2012)

Οι φανζίνες στον 3ο όροφο – Comicdom Con Athens 2012

$
0
0

Χάρη στη φίλη μας Lila Taf, παρουσιάζουμε την υπεπαραγωγή…

Οι φανζίνες στον 3ο όροφο!

 


Άντε, ανέβα!

Γεια σου Άλεξ.!

Στο τέρμα του διαδρόμου ο Γιώργος, η Λένα, η Μαίρη και ο Άλκης(;) δε σήκωσαν κεφάλι…

Malk και georgeRgR υπό το βλέμμα του Φαβορίτη!

Κλασικά το πιο όμορφο κι ενδιαφέρον τραπεζάκι κάθε χρονιάς είναι αυτό των Frogs & Dogs. Που να ήταν και τα κορίτσια εκεί! ;)

Ο Philipp σε ένα πολύ industrial σκηνικό.

Ο υπερηρωϊκός Γιώργος Τσακιρέλλης στο τραπέζι των Pthirus Pubis / Εκδόσεις του Κάμπου.

Manga? Μάλλον…

Εδώ είμεθα σίγουροι. Manga!

Ο Φώτης διαβάζει Ιστορίες της Τσέπης. Ο άλλος απέναντι, τη συλλογή κόμικ του Φώτη!

Λένα (Crew of Awesome).

Όποιος πρόλαβε -το Far2- πρόλαβε! (φώτο: Malk)

Γιώργος, Ευγενία και πιο δίπλα zine of synergy.

Malk, Σοφία και Παύλος! (φώτο: Malk)

Δείτε ακόμα…

Broken Paradise

$
0
0

Το Broken Paradise παρουσιάζει την πάλη μεταξύ καλού και κακού, η οποία παίρνει σάρκα (;) και οστά με την μάχη δαίμονα εναντίον άγγελου. Αυτή τη φορά όμως, ο δαίμονας έχει το πάνω χέρι.

Αυτό που εντυπωσιάζει αρχικά είναι το σχέδιο: σκοτεινό, industrial, blackmetal-ικό, με πολύ λεπτομέρεια και καλές προοπτικές. Θέλει βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα, όπως και το σενάριο.

Το κόμικ είναι προς το παρόν εξαντλημένο μιας και τυπώθηκε σε σχετικά λίγα αντίτυπα, ίσα-ίσα για το CC2012.

Εικόνες

Broken Paradise (Μάρ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

ενα.φανζιν.για.τον.Δον.Κιχώτη

$
0
0

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011, στο θέατρο «Αθήναιον» της Θεσ/νίκης έκανε πρεμιέρα η θεατρική διασκευή του «Δον Κιχώτη» για παιδιά.
Ορισμένα μέλη της Inkorrekt πλαισιώνουν την παράσταση με έργα κόμιξ και εικονογραφήσεις εμπνευσμένα από το αθάνατο έργο του Θερβάντες που εκτίθενται στο φουαγιέ του θεάτρου «Αθήναιον» (Βασ.Όλγας 35)· μια έκθεση no budget (μην έχετε απαιτήσεις λοιπόν!) με την συμμετοχή των εθελοντών:
Ανθηροπούλου Χριστίνας, Βασιλείου Βίκυ, Βάττη Δέσποινας, Δεδούση Διονυσίας, Ερμείδη Ορέστη, Ηλίου Κώστα, Λαγού Δημήτρη, Παπαστεφάνου Στέλλας, Παπαστεφάνου Φώτη, Σπυρλιάδου Σοφίας.
Την λιτότατη έκθεση συνοδεύει ένα εξ ίσου λιτό αλλά εξαιρετικής ποιότητος fanzine (που με κόπο έστησε και τύπωσε η Σοφία Σπυρλιάδου και το εξώφυλλο φιλοτέχνησε η Ανθηροπούλου Σταυρούλα).

Από το blog της ομάδας Inkorrect

Εικόνες

ενα.φανζιν.για.τον.Δον.Κιχώτη (Οκτ. 2011)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Άλεξ.

$
0
0

Η εντυπωσιακή εξέλιξή την οποια ειχε προμηνυσει το έμπειρο μάτι του georgeRgR διαβάζοντας τα Χαρακώματα όχι μονο δεν αργησε να έρθει, αλλά κάποιους ανυποψιαστους μας πήρε, μας σήκωσε … και μας τσάκισε μέτρα πιο πέρα.

Άλεξ. (Μάρ. 2012)

Κατ’ αρχήν, το υλικό είναι πιο ζεστό -σε αντίθεση με τα Χαρακώματα, ο Άλεξ δεν είναι τυπωμένος σ’ αυτό το μακρόστενο, κλασσικό για κόμικ μέγεθος, αλλά σε μικρότερο, πιο γεωμετρικά αρμονικό και φανζινοφιλικό σχεδόν-Α5. Το χαρτί δεν είναι γυαλιστερό (με αποτέλεσμα να φαντάζει το τύπωμα επιφανειακό), αλλα matte, με το μαυρο-κόκκινο να ‘χει ποτίσει τις σελίδες. Μυρίζεις το τυπογραφείο… και ψηλαφώντας το κολάζ της προτελευταίας σελίδας βρίσκεσαι πλεον στον κόσμο του Άλεξ.

Το εξώφυλλο, αν και δεν είναι ενδεικτικό για το τι θα ακολουθήσει, είναι άκρως πετυχημένο ως ποπ τέχνασμα για να σε βάλει στην μπρίζα ν’ ανοίξεις τον Άλεξ και να μάθεις περισσότερα για την εικονιζόμενη αλεπουδίτσα.

Ακόμα ένα βήμα πιο μακρυά απ’ το κλασσικό κόμικ, οι λέξεις στον Άλεξ δεν έρχονται μέσα σε συννεφάκια, ούτε βρίσκονται σκόρπιες ανάμεσα στις εικόνες. Οι απότομες και σπασμοδικές προτάσεις από τα Χαρακώματα εδώ έχουν μεταμορφωθεί σε κείμενα -σε μια ιστορία η οποία παρατίθεται σελίδα ανά σελίδα, έναντι μιας εικόνας. Και το σχέδιο είναι έτη φωτός μακριά από τα Χαρακώματα -οι εικόνες πλέον μιλάνε μόνες τους.

Η Σοφία πάντα έδινε σημασία στη δύναμη του μαυροκόκκινου και στη λεπτομέρεια και στον Άλεξ το κάνει ακόμα περισσότερο. Οι επιβλητικοί, τετραγωνισμένοι και μάλλον αδιαπέραστοι τοίχοι απ’ τα Χαρακώματα, στον Άλεξ δείχνουν τα χρόνια τους, πιο φυσικοί, ίσως πιο εύθραυστοι.

υγ. copyrights are imposed by greedy bastards. ignore them. reproduction, hiring, copying, etc. of part or whole of this work is highly encouraged. the only right to be reserved is the one for freedom.

Διανομή

Aντικαταβολη ή χερι με χερι από την sofia-georgia [papaki] hotmail {teleia} com και στα:

  • Animatic Vision, Πάτρα
  • Jemma Books & Comics, Αλκιβιάδου 138-140, Πειραιάς
  • κ.α., προσεχώς

Εικόνες

Άλεξ. (Μάρ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Καρέ των Κόμικς

$
0
0

Έντυπο της Λέσχης Φίλων Κόμικς (ΛΕ.ΦΙ.Κ.) με νέα σχετικά με τα κόμικ δρώμενα.

Το τεύχος υπ αριθμόν #0 κυκλοφόρησε στο Comicdom Con Athens 2012 και διανέμεται χωρίς αντίτιμο.

Εικόνες

Καρέ των Κόμικς #0 (Μάρτιος 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Full Bloom

$
0
0

Η αξιοσημείωτη πορεία που άρχισε πριν κάμποσα χρόνια με το Unstrung! και συνεχίστηκε με τα Fixed! και Such A… Waste! έφτασε σε πλήρη άνθιση με το Full Bloom. Παρόλη τη μαυρίλα που δεσπόζει, βοηθάει να βλέπεις πως ακόμα και σε δύσκολες εποχές αραιά και που συμβαίνουν ωραία πράγματα.

Full Bloom (Μάρ. 2012)

Αν και συνάντησε αντιρρήσεις, εμένα μου άρεσε ο χρωματισμός του εξωφύλλου, και βρήκα τα συγκεκριμένα χρώματα ιδιαίτερα ταιριαστά στο σύνολο τις δουλειάς. Μια άλλη μεγάλη αλλαγή στο σχέδιο του Παύλου είναι η προσθήκη γκρίζας σκιάς – ναι μεν χάνεται η ψυχρότητα και η δυναμική μονοτονία της διχρωμίας, αλλά οι χαρακτήρες, τρισδιάστατοι πλέον, ζωντανεύουν επικίνδυνα και αποκτούν μια νέα, διαφορετική δυναμική.

Για μια φορά ακόμα ένιωσα πως η τυπωμένη γραμματοσειρά δεν ταιριάζει καθόλου μα καθόλου στο σχέδιο. Προς το παρών θα μείνω με το παράπονο – ευτυχώς παιζουν μπόλικες σελίδες χωρίς καθόλου [sic] λεξεις. Και ενώ δεν το συνηθίζω, τσίνισα λίγο με τα αγγλικά – μιας και έχει μεταφραστεί, και μιας και προκεται περί ψηφιακής εκτύπωσης (2πλό στησιμό μεν, όχι όμως επιπλέον κόστος στο τύπωμα) θα προτιμούσα να υπήρχε επιλογή βέρσιον … και γιατί όχι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες κατά βούληση.

Και ενώ ο Παύλος ήταν στο παρελθόν σεμνός με τα κρέντιτς, παρόλο που παραμένουν στην προτελευταία σελίδα, αυτή τη φορά έχουν πληθύνει, έχουν μεγαλώσει οι γραμματοσειρές τους και επαναλαμβάνονται -γιατί; Και το «αστείο» με τo © και το copy/paste κατεβατό επεξηγώντας περί των ρεζερβέ δικαιωμάτων δεν το ΄πιασα. This comic wants to enjoy free sex. Help abolish the forced prostitution of information by reproducing it! All rights reVersed! Και μιας και είμαστε στο θέμα, γιατί όχι και ένα χεντς απ στο Fuck Copyright – Radical Video Library.

Εικόνες

Έγχρωμη εκδοχή σελίδας του Full Bloom Full Bloom (Μάρ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

The Twisted Sketchbook

$
0
0

Ο Gemo έχει καλό χέρι (αλλά δυστυχώς κάπου εκεί μπαίνει τελεία). Το zine το πέτυχα στο CC2012, έτσι υποθέτω πως ο δημιουργός του γουστάρει τα κόμικς.

Gemo, άσε τ’ αστεία κι άρχισε να βάζεις μπαλονάκια.

Δισέλιδο του Twisted Sketchbook

Δισέλιδο του Twisted Sketchbook

Εικόνες

The Twisted Sketchbook part I (Μάρ. 2012) Δισέλιδο του Twisted Sketchbook

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.


Bolek & Lolek In Berlin

$
0
0

Έχοντας θήξει κατ’επανάληψη σε προσφατα ποστ το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας (αλλιώς, κοπυράιτ, το συβολό του – © – πλέον πιο διαδεδομένο και απ’ το 666, προφανώς γιατί είναι το σατανικότερο [sic] εκ των δυο σκευασμάτων) μας ήρθε εξ ουρανού, θα ΄λεγε κανείς, το Bolek & Lolek in Berlin.

Το Bolek & Lolek in Berlin είναι ένα εκ των έξι πρόσφατα εκδοθέντων Pineiada Bibles. Τα άλλα 5 είναι:

  • Ο Λούκυ Λουκ Στην Πορνοπεριπέτεια «Όμηρος Των Ντάλτον»
  • Οι Superheroes Έχουν Κ****ς (εκτός των άλλων, έχουν και… καύλες)
  • Πέος Και Πολιτεία
  • Καθηγητής ΧΧΧ
  • Venomus Fucking Jokes

 

Τα Pineiada Bibles είναι προφανώς εμπνευσμένα απο τα Tijuana bibles, με την Πηνειάδα αυτή τη φορά ως το επίκεντρο της μεταμοντέρνας εκδοχής τους. Τυπωμένα σε 30 αντίτυπα το καθένα τον Μάρτη του 2012, διανεμήθηκαν «υπογείως», δωρεάν, χέρι με χέρι στο φετινό Comicdom Con. Αν και οι παρούσες εκδόσεις δεν μπορουν να συγκριθούν με τα 8 εκατομμύρια αντίτυπα Tijuana bibles τα οποία κατέσχεσε το FBI σε αποθήκη/τυπογραφείο του Bronx το 1942 (αριθμητικά, αλλά και γιατί ενώ τα μεν μοιράστηκαν δωρεάν, έστω και φτηνά, τα δε πωλούνταν), το τζάιτγαϊστ το πέτυχαν διάνα!

Δεν θα μπορούσαν να ’χαν πέσει στα χέρια μας σε πιο σωστή εποχή. Πώς άλλωστε θα βγάλουν το ψωμί τους τόσοι φωτοτυπάδες και φωτοτύπισσες; Πώς θ’ αντέξουμε τη ζωή μας κάνοντας τόσα και τόσα φωτοτυπικά μηχανήματα να νιώσουν ανεπαρκή και περιττά; Τώρα είναι η ώρα να φτάσουν τα Pineiada Bibles σε κάθε άκρη της γης, να διαδοθούν περισσότερο κι απ’ τα κόμικ του Jack T. Chick! All copies are right!

Ο Λόλεκ μπότομ;;; Ο Χριστός και η Παναγία!

Εικόνες

Bolek_and_Lolek_in_Berlin-cover

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Caffeination

$
0
0

Ίσως γίνω λιγάκι κακός με αυτό το έντυπο, αλλά πραγματικά νομίζω πως αν θίξω τις αδυναμίες θα βοηθήσω περισσότερο τους “11 νέους δημιουργούς”. Δε θα το παρουσιάσω ως fanzine, μιας και με τα δικά μου υποκειμενικά κριτήρια δυσκολεύομαι να το δω ως τέτοιο, αλλά ως μια συλλογή κόμικς.

 

Caffeination #1 (Μάρ. 2012)

 

Στις σελίδες του Caffeination συγκεντρώνονται κόμικς χωρίς καμία συνοχή μεταξύ τους. Από καλά έργα μέχρι τελείως αδιάφορα, δημιουργώντας ένα έντυπο χωρίς χαρακτήρα. Ειδικά τα αδιάφορα κόμικς, μου έδωσαν την εντύπωση ξεπέτας (ίσως γι’ αυτό γίνεται αναφορά στην επήρεια του καφέ;).

  • Ηθικό δίδαγμα #1: Κάντε κάτι καλό κι όχι απλά “κάτι”. Η έκδοση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Επίσης, όταν προκύπτει θέμα συνεργασίας, φροντίστε να γνωρίζετε καλά τον συνεργάτη σας.

Περιεχόμενα στα ελληνικά, άλλα κόμικς στα αγγλικά κι άλλα στα ελληνικά…

  • Ηθικό δίδαγμα #2: Καλό είναι να γνωρίζετε ή να καθορίσετε το κοινό στο οποίο απευθύνεται η έκδοσή σας.

Προς το τέλος της έκδοσης υπάρχει μια συλλογή με εικονογραφήσεις (pin-ups), για τις οποίες δε βρήκα λόγο ύπαρξης. Κάποιες ήταν αρκετά “πιξελιασμένες”, ενώ μεταξύ άλλων παρατήρησα μια -τελείως άκυρη- καρικατούρα του Γ. Παπανδρέου…

  • Ηθικό δίδαγμα #3: Ένα blog ή το deviantArt είναι απείρως προτιμότερο για τη δημοσίευση σχεδίων.

Το πρώτο πράγμα που κοιτούν αρκετοί αναγνώστες κόμικς είναι “η ποιότητα της έκδοσης”. Οι δημιουργοί του Caffeination φαίνεται να είναι αυτής της άποψης “παγίδας” μιας και φρόντισαν να έχουν μια πολύ καλή εκτύπωση και να βάλουν ως κράχτη ένα καλό εξώφυλλο. Κρίμα το περιτύλιγμα…

  • Ηθικό δίδαγμα #4: Το περιεχόμενο είναι που μετράει.

Εικόνες

Caffeination #1 (Μάρ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Το μικρό είναι όμορφο!

$
0
0

Τα λεγόμενα φανζίν – «Fanzine», λέξη συντιθέμενη από τις αγγλικές fan(atic) (φανατικός, οπαδός) και magazine (περιοδικό) – είναι, όπως δηλώνει το όνομα τους, ένα είδος περιοδικών (ερασιτεχνικών) που εκδίδονται και γράφονται από φανατικούς (ως… μανιακούς!) διαφόρων πραγμάτων και μοιραία απευθύνονται σε αναγνώστες που συμμερίζονται αυτά τα «κολλήματα». Τα αντικείμενα του πόθου τους έχουν να κάνουν με ποικίλες εκφράσεις και «φετίχ» της νεανικής υποκουλτούρας. Τα συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, όπου υπάρχει «κοινωνία» στον «Δυτικό πολιτισμό». Η συνηθέστερη θεματολογία τους είναι η ποπ και ροκ μουσική, ο κινηματογράφος (όπως οι ταινίες του φανταστικού σινεμά) και η λεγόμενη underground κουλτούρα. Κατά κανόνα ασχολούνται με τα ανάλογα αντικείμενά τους παρουσιάζοντας διάφορα θέματα, τρέχοντα ή όχι, υπάρχουν όμως και ορισμένα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε μία μπάντα ή ακόμη και σε μία ταινία (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχει αγγλικό φανζίν αφοσιωμένο πιστά στο κλασικό θρίλερ «The wicker man» του 1973!).

Η απαρχή αυτών των εντύπων εντοπίζεται στην έκρηξη του punk και του new wave σε Αγγλία και Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Οι ρίζες τους όμως πρέπει να ανακτηθούν στην πλούσια σε νεολαιίστικες ζυμώσεις και κινήματα δεκαετία του ’60.

Μια σειρά από νεανικές ομάδες όπως οι Hippies (χίπηδες), οι Yippies, οι Diggers, το «Κόμμα των λευκών πανθήρων», οι Provos και άλλοι έβρισκαν τρόπο έκφρασης και διάδοσης των ιδεών τους – μεταξύ άλλων – και με μία σειρά περιορισμένης κυκλοφορίας εντύπων. Κάποια από αυτά «επέζησαν» και τις επόμενες δεκαετίες, όπως το αγγλικό «it» (International Times).

Το Κτήνος #12/13

Στην Ελλάδα τώρα, οι πρόδρομοι των φανζίν εντοπίζονται στη δεκαετία του ’70 σε έντυπα όπως τα Panderma, Αυγό, Τρύπα, Speak out, όπως  αυτά αναφέρονται στο βιβλίο Underground Press του Βλάση Ρασσιά. Η επόμενη δεκαετία σηματοδότησε την άνθηση του φαινομένου με πληθώρα φανζίν, τα οποία γνώρισαν ιδιαίτερη «δόξα» την περίοδο 1988-94. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίφημη Ανοιχτή Πόλη με «underground» προσανατολισμούς, το «μουσικό» Rollin Under, το «ποπ» In Those Days, το «ροκ» Merlin’s Music Box, το «εστέτ» Κοντροσόλ στο Χάος, το Ηλεκτρικό Μαχαίρι, το Κτήνος και η απαρίθμηση θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές αράδες μια που υπάρχουν δεκάδες άλλα.

To Overdub είναι ένα μουσικό φανζίν με κύριο χαρακτηριστικό την πολυσυλλεκτικότητα. Ο εκδότης του μας είπε ότι το έναυσμα για τη δημιουργία του «Overdub» αποτέλεσε η ανάγκη για επικοινωνία, η οποία έχει εξελιχθεί σε ανάγκη να μοιραστεί με τους αναγνώστες ακούσματα που δεν τυχαίνουν ιδιαίτερα – ή καθόλου – προβολής. Στην ερώτησή μας για το ποιες θεωρεί ότι είναι οι τάσεις της μουσικής στην πορεία της προς το μέλλον, απάντησε ότι παρατηρούμε ήδη το φαινόμενο της πρόσμειξης παλαιών πραγμάτων, ελλείψει καινούργιων, καθώς και τον όλο και λιγότερο προσωποπαγή χαρακτήρα της. Όσο για το ποιον δίσκο πρόσφατης κυκλοφορίας μάς προτείνει, αφού έσπευσε να δηλώσει την αφοσίωσή του σε όλος τους δίσκους των Tortoise, διάλεξε το «Eureka» του Jim O’Rourke.

Brazil τεύχος 6

Το Brazil ανήκει στα μη κατατάξιμα φανζίνν. «Περιοδικό περί-στροφο» διαβάζουμε στο εξώφυλλο του έκτου και πιο πρόσφατου τεύχους. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε «λογοτεχνίζον» μια που – εκτός από απόπειρες των συνεργατών του σε πρόζα και ποίηση – συναντάμε αρκετές λογοτεχνικές αναφορές καθώς και μεταφράσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τα παιδιά που το βγάζουν εργάζονται σε βιβλιοπωλείο! Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το ’93. Εμείς μιλήσαμε με τους εκδότες οι οποίοι στην ερώτησή μας αν προτιμούν το σινεμά (μια που το Brazil πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του Τέρι Γκίλιαμ) ή τα βιβλία, απάντησαν το σινεμά! Όσο για το αγαπημένο μέρος για διάβασμα είναι η… τουαλέτα.

Νομίζουμε όμως ότι οι απευθείας γνωριμίες είναι καλύτερες από κάθε είδους «συνοικέσια», οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε οι ίδιοι τα μέρη που διατίθενται φανζίν και να ξεφυλλίσετε τους τίτλους εκείνους που θεωρείτε ότι σας κλείνουν το μάτι! Κάπως έτσι δεν αρχίζουν οι ερωτικές ιστορίες;

 

Το παραπάνω άρθρο γράφηκε από τον Αλέξη Καρβελά και δημοσιεύτηκε στο Βήμα το 1999.

Τα Πράγματα Έχουν Ζωή

$
0
0

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που ως παιδί δεν πίστευε πως -τουλάχιστον- τα παιχνίδια του είχαν ζωή. Μετά τις Ταυρομαχίες, ο μικρός Νίκος Σταυριανός εξερευνά με μια χιουμοριστική κόμικ ματιά τον κόσμο αυτό, όπου τα πράγματα έχουν ζωή!

Σχετικοί σύνδεσμοι

Εικόνες

Τα Πράγματα Έχουν Ζωή (Μάρ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Η Μπουμπουκοκέφαλη

$
0
0

Η Μπουμπουκοκέφαλη είναι ένα “splatter παραμύθι”, μια σκοτεινή ιστορία τρόμου που σε μεταφέρει στον κόσμο του Tim Burton. Γράφτηκε από τη Βαγγελιώ Λιάπατα το 1995 στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα από τις εκδόσεις Suckerpunch.

Εικόνες

Η Μπουμπουκοκέφαλη (Νοέ. 1998)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Red Dot Comix free issue

$
0
0

Το Red Dot Comix πρωτοκυκλοφόρησε το 2002. Ναι, 10 χρόνια πριν!

Το πιο πρόσφατο τεύχος έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: διανέμεται ηλεκτρονικά και δωρεάν. Μπορείτε να το διαβάσετε ή/και να το κατεβάσετε από το σύνδεσμο του issuu που ακολουθεί.

Η Ζένια κινείται στο γνώριμο της στυλ με την έκπληξη να έρχεται από τα έγχρωμα κόμικς. Ως γνωστόν, το χαρτί λειτουργεί αρκετά περιοριστικά στη χρήση χρώματος και αφού η μορφή του τεύχους είναι τέτοια, νομίζω πως θα έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνει αυτό το βήμα. Ο Γιώργος Τραγάκης από την άλλη κάνει πολύ αισθητή παρουσία με αρκετά κόμικς και εικονογραφήσεις. Αν και προσωπικά δε μπορώ να μπω στο κλίμα των ιστοριών που δημιουργεί, μου αρέσει να χαζεύω τα σχέδιά του.

 

Red Dot Comix #free issue (Μάρ. 2012)

 

Είκοσι Τέσσερα Σονέτα

$
0
0

Πανέξυπνα γραμμένο, οργισμένο αλλά και ευαίσθητο, με πολιτική βαρύτητα αλλά και χιουμοριστική ελαφρότητα, αφηρημένο αλλά και τόσο συγκεκριμένο, εν βρασμώ ψυχής μα και τόσο ισορροπημένο {ουφ! εντάξει ρε φιλαράκι, το καταλάβαμε!}

Διαβάζεται εύκολα από τους πάντες & αποτελείται από 24 δισέλιδα: σε κάθε δισέλιδο , στα αριστερά υπάρχει το κείμενο (συχνά μόνο μερικές φράσεις) και στη δεξιά βρίσκεται η αντίστοιχη ‘μηχανή’ (διάφορα ευφάνταστα κολλάζ). Ένα πραγματικό διαμάντι.

KGB

κι ένα δείγμα γραφής (για να μην το προσπεράσετε εύκολα)…

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ

γκελ γκελ καϊκτσή
Εσεητζή

σ’ αγαπώ Εσεητζή
εηπηό

Τα 24 Σονέτα είναι διαθέσιμα για κατέβασμα στην ιστοσελίδα που παραθέτουμε λίγο πιο πάνω, στις “πληροφορίες”.

Εικόνες

Είκοσι Τέσσερα Σονέτα (2006)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.


On-line φανζίνς στο issuu

$
0
0

Από σήμερα, όποια zines υπάρχουν στα χέρια μας σε ψηφιακή μορφή θα ανεβαίνουν στο λογαριασμό του fanzinesnet στο issuu. Εκτός από το να διαβάσετε zines on-line, θα υπάρχει η δυνατότητα του να τα κατεβάσετε σε pdf μορφή.

Η αρχή γίνεται με το πρώτο τεύχος του Too Much Risky Business.

Επίσης, στα bookmarks του fanzinesnet μπορείτε να δείτε, να διαβάσετε και -πιθανόν- να κατεβάσετε όλα τα εγχώρια ανεξάρτητα έντυπα που κυκλοφορούν στο issuu.

Far2

$
0
0

Το 2ο τεύχος του Fart αποτελεί μια πολύ εντυπωσιακή συνέχεια αυτού που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι. Αρκετά καλύτερο από πρώτο (σχεδόν σε κάθε επίπεδο) και με περισσότερους συμμετέχοντες. Για την ιστορία, στο Far2 συνεισέφεραν οι: Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πάνο Πιλάτος (υπάρχει και συνέντευξη του) , Κων, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, Γιώργος Καμπάδαης, Johny Negri, Jean P. Inked, Γιάννης Αντωνόπουλος, Malk, Απ. Ιωάννου, Richard McAuliffe και Βάλια Καπάδαη, Αντώνης Βίδος, Κώστας Μανιατόπουλος, Χρήστος Σταμπούλης, Αργύρης Μαυρέας και Simetra. Η επιμέλεια ανήκει στον Μέλανδρο -Εκδόσεις του Κάμπου- Γκάνα.

 

Το Far2 έκανε την εμφάνισή του στο Comicdom Con Athens 2012.  Στο τέλος του τριημέρου δεν υπήρχε αντίτυπο ούτε για δείγμα (να σημειωθεί βέβαια ότι διανεμόταν δωρεάν)! Συνδυάζοντας το όλο σκεπτικό της έκδοσης  με τους -σχετικά γνωστούς στα εγχώρια κόμικ δρώμενα- συμμετέχοντες, μου δίνει την εντύπωση πως η κυκλοφορία του ως κανονικό περιοδικό/έκδοση θα ‘ταν πιο ταιριαστή.

Στοιχεία έκδοσης

Fart #2 / Μάρτιος 2012 / 40 σελίδες / Α5 / Offset (?) / ? αντίτυπα.

ΤΣΑΤΣΑ

$
0
0

Ουόου! Πραγματικός ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ! Κόμιξ, ποίηση, διηγήματα, μίνι αναδρομή στην αναρχοπανκ φάση των ’90s στο Ρέθυμνο (κι όμως υπήρξε!), εκπληκτικά γραφιστικά και δεκάδες άλλα καλούδια σε 100 σελίδες Α4! Όπως λέει και η ίδια η ΤΣΑΤΣΑ, «αυτό δεν είναι ένα τεύχος. Είναι η οθόνη ενός ντράιβ ιν θίατερ. Μια κατακόμβη απίστων και ταυτόχρονα μια ευρύχωρη σάλα υποδοχής. Σε λίγο θα παρελάσουν μπροστά σας τσιρκολάγνες, σαλτιμπάγκοι, σουφραζέτες, σπέις ινβέιντερς, θηριώδεις άτλαντες, ανέστιοι μαφιόζοι, γυναίκες-λάστιχα, γκάνστερ του αλμυρού νερού και αμαζόνες της ασφάλτου, από την Ανατολή, τη Δύση, το κέντρο της Γης, τον Απαγορευμένο Πλανήτη, το Αιδοίον του Πάρεως, τη Λίμνη των Κύκνων, τη Χαμένη Ατλαντίδα, τη Γέφυρα των Στεναγμών και την Κοιλάδα του Θανάτου».

Το φοβερό είναι η ΤΣΑΤΣΑ δεν κάνει πλάκα. Στα χαοτικά της σκίτσα συναντάς πράγματι όλο αυτό το φρικ σόου και όχι μόνο. Αληθινό μπουρδέλο δηλαδή η κατάσταση, αλλά η ΤΣΑΤΣΑ είναι εκεί και φροντίζει για όσους «μαστορεύουν νέα υλικά στα συντρίμια ερωτικών και κοινωνικών εκρήξεων». Η λαϊκή αυτή φυλλάς εκδίδεται στο Ρέθυμνο με τη συνδρομή των απανταχού φίλων και εχθρών, χρηματοδοτείται απ’ όσους επιβίωσαν από την αρχική ομάδα και κυκλοφορεί χέρι με χέρι.

Αντίδοτο #04 (Φθινόπωρο 2010)

Zine Correlation

Mensi: η προγιαγιά της Τσατσάς.

Εικόνες

ΤΣΑΤΣΑ #Μπεν Χουρ (Δεκ. 2009)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Μετά το Fantazine, το Fantasyn!

$
0
0

Κόμικ φανζίν, συνέχεια του Fantazine. Προσωπικά, ξεχώρισα το “Νεραϊδόρεμα” του Δημήτρη μιας και μου αρέσει η ιδέα την οποία δουλεύει. Στο να φτιάχνει δηλ. κόμικς βασισμένα στους ελληνικούς θρύλους.

Fantasyn (Φεβ. 2012)

 

Στοιχεία έκδοσης

Fantasyn / Φεβρουάριος 2012 / 24 σελίδες / Σχεδόν Α5 / Ψηφιακή εκτύπωση (?) / ? αντίτυπα.

Post Scriptum

[georgeRgR]: Κόμικ ή εικονογράφηση; Τι διαφορετικό δίνει το κόμικ στην αφήγηση μιας ιστορίας;

[Άγγελος]: Θεωρώντας τα και τα δυο αφηγηματικά μέσα πιστεύω ότι το καθένα έχει την ομορφιά του. Απλά για μένα στο κόμικ η διαφορά ειναι οτι ίσως μπορείς να βάλεις παραπάνω συναίσθημα και παραπάνω εικόνες έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον αναγνώστη να βιώσει καλύτερα την ιστορία.

[georgeRgR]: Υπάρχει χώρος για την λαϊκή παράδοση στα σύγχρονα κόμικς;

[Δημήτρης]: Υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στην λαϊκή παράδοση και τα κόμικς: και τα 2 αφηγούνται ιστορίες.
Όταν ήμουν μικρός δεν μπορούσα να αποφύγω να κάνω αναπαράσταση στο μυαλό μου, κάθε φορά που άκουγα ιστορίες απο τους μεγαλύτερους.
Το πεδίο και το υλικό της παράδοσης μας, ειναι πραγματικά τεράστιο! Γενικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή του Έλληνα στις ρίζες του, και είμαι απόλυτα σίγουρος πως το σύγχρονο κόμικ μπορεί να αγκαλιασει τους μυθους, τους θρύλους, και τις λαϊκές παραδόσεις.

Fantasyn (Fantazine)

$
0
0

Κόμικ και διηγήσεις ηρωϊκής φαντασίας από τους Άγγελο Παπουτσή και Δημήτρη Λαγό. Ξεκίνησε ως Fantazine και συνεχίζει ως Fantasyn.

Τεύχη

  • Fantazine, Ιούνιος 2011
  • Fantasyn, Φεβρουάριος 2012

Σχετικοί σύνδεσμοι

Εικόνες

Fantazine (Ιούν. 2011) Fantasyn (Φεβ. 2012)

Αν έχετε επιπλέον πληροφορίες ή υλικό για το συγκεκριμένο φανζίν, αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ή επικοινωνήστε με τους συντάκτες του site.

Viewing all 611 articles
Browse latest View live